Waarom Yoga? 10 Redenen om je yoga te doen:

1.Ontspanning
Wie via zijn/haar buik ademt, neemt meer zuurstof op en kan veel dieper ontspannen. Daarnaast, wanneer je beweegt maak je meer endorfine aan (gelukshormoon) en daalt de hoeveelheid cortisol (stresshormoon).
2.Conditie & Uithouding

Er bestaan verschillende soorten yoga, sommige zijn intensief en zwaar, andere zijn heel rustig. Één ding hebben ze allemaal gemeen: de beweging (vooral actieve yoga) en de uithouding (vooral rustige yoga) zorgen voor een betere conditie. Je leert spieren gebruiken die je anders zelden/nooit gebruikt, je uithouding wordt groter en je spieren worden soepeler. Je kan yoga zo moeilijk maken als je zelf wilt, maar wanneer je kiest om elke keer een stapje verder te gaan, train je niet alleen je uithoudingsvermogen maar eveneens je lenigheid.

3.Fysieke gezondheid

Naast het trainen van de spieren, zorgt yoga eveneens voor een betere bloedcirculatie en door de ademhaling ook voor een betere zuurstofopname. Je hebt ook oefeningen die specifiek op een lichaamsdeel- en/of klacht werken. Zo zijn er poses die bloeddruk verlagend zijn, werken op de conditie van het hart, het metabolisme, een betere slaap, ontgiftend op de organen en zelfs gewichtscontrole.
Dit is maar het topje van de ijsberg want op lange termijn doet yoga nog veel meer; onder andere klachten verminderen bij MS, migraine, astma, bronchitis, constipatie en kunnen preventief werken bij ziektebeelden zoals hartkwalen, osteoporose, enzoverder.

4.Focus
Bij elke houding hoort concentratie en een juiste ademhaling. Door je aandacht bij de pose te houden, groei je meer naar het eind resultaat toe en verbetert je eindhouding. Het mag lastig aanvoelen maar niet pijnlijk, indien wél, pas dan de houding aan, aan je eigen niveau.
5.Geduldigheid
Sommige poses vragen zowel fysiek evenwicht als geduld. Je kan niet meteen je benen in je nek leggen vanaf dag 1, het is langzaam opbouwen en je lichaam leren kennen. Zelfs al wil je het nog zo graag, als je lichaam het nog niet kan dan moet je het loslaten en probeer je het later nog eens opnieuw…want wie niet geduldig omgaat met zijn lichaam en zichzelf, heeft de kans de spieren te overbelasten of zelfs te blesseren.
6.Balans

Vanzelfsprekend leer je beter je evenwicht behouden wanneer je regelmatig poses oefent. Dit heeft niet alleen een fysiek maar eveneens een mentaal voordeel en zal je op lange termijn veel evenwichtiger worden.

In the beginning, it is always dark. The mind thinks (and leads us to believe) that this darkness is forever.
But the body feels the light, and as soon as it’s allowed, the body will always grow toward it.

That’s nature. That’s yoga.

7.Leven in het heden
Dit vat eigenlijk punt 4, 5 en 6 samen.
Je moet aandachtig zijn en weten wat je aan het doen bent.
Door volledig bewust te zijn, in het nu, zorg je voor een betere coördinatie, concentratie en uiteindelijk een beter geheugen.
8.Mentale gezondheid
Naast algemene ontspanning doet yoga nog veel meer voor het mentaal welzijn. De focus op jezelf zorgt misschien eerst voor een confrontatie, maar op lange termijn voor innerlijke groei en een beter humeur Yoga heeft een positieve invloed op (zelf-) controle, (zelf-)acceptatie en kan depressies verminderen.
9.Zelfvertrouwen
Hoe meer je oefent, hoe beter je yoga beoefening zal gaan.
Na een bepaalde tijd kan je poses doen die je voordien niet kon of je kan het langer volhouden. Dat zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen groeit en dat je leert geloven in je eigen capaciteiten.
10.Discipline en andere redenen

Elke week of elke dag yoga doen betekent tijd vrij maken en je inspannen, ook al heb je er stiekem geen zin in. 
Er zijn uiteraard nog meer redenen om yoga te doen maar ze zijn niet voor iedereen hetzelfde.
Zo kan iemand die thuis yoga doet, de training zien als tijd voor zichzelf, terwijl mensen bij groepsyoga het bijv. kunnen doen om nieuwe mensen te ontmoeten. Je kan nieuwe interesse’s krijgen, meer mindful gaan worden of het gebruiken als zelf-studie.
Ook zijn er mensen die er beter door slapen of het gebruiken in combinatie met meditatie. 
Met andere woorden, yoga is geschikt voor iedereen en er is voor elk wat wils. Intensief, meditatief, ontspannend of verkwikkend,
er bestaan tientallen soorten yoga die aan jouw eisen kunnen voldoen. Ik hoop dat jij de soort vind die bij je past.

 Namasté

 

Our greatest ability as humans is not to change the world; but to change ourselves.

~Mahatma Gandhi