Ashtanga Yoga

Een actieve yogavorm die best pittig kan zijn, omdat het tempo redelijk hoog ligt. Ga je naar een les dan doe je een reeks houdingen die je synchroon met je ademhaling uitvoert. De bewegingen – die altijd in dezelfde volgorde worden beoefend – lopen vloeiend in elkaar over, waardoor je in een soort flow komt.

Voor uitgebreide informatie en tarieven,
kunt u hieronder verder lezen.

Ashtanga Yoga

Ashtanga Yoga is een intensieve dynamische vorm van yoga.

Door het beoefenen van een vaste reeks (statische) houdingen, die doormiddel van vinyasa’s (vloeiende bewegingen) aaneengeschakeld worden in combinatie met de juiste ademhaling,  dristi’s  (concentratie punten) en bandha’s (energie locks) ontstaat er een meditatie in beweging.

Er wordt gewerkt met de Ujjayi ademhaling (ocean breathing), een bijzondere ademhaling waarbij er warmte (prana = levensenergie) in het lichaam ontstaat zodat je gaat zweten en een betere algehele doorbloeding krijgt in je lichaam. Op deze manier worden afvalstoffen afgevoerd en spieren, pezen, zenuwen, klieren, botten en organen versterkt. Het doel is zoals bij elke vorm van yoga, Samadhi, (contemplatie – de stilte van gedachteloos bewustzijn).

Traditioneel wordt Ashtanga als self practice aangeleerd, waarbij je de volgende houding pas leert als je de voorgaande perfect beheerst. Inmiddels bestaan er veel geleide lessen voor Ashtanga.
Bij ALLYOGA doceren we een deel ( 1/2 ) van de Primary Series. Ook wel Yoga Chikitsa of Yoga Therapy genoemd. Het duurt vaak jaren voordat iemand de primary Series volledig beheerst. Maar weest gerust, zelfs met een wekelijkse practice groei je sneller dan je denkt. Bij ashtanga Yoga gebruiken we ‘hands on adjustments’.
Dit kan zijn om te corrigeren of om je dieper in een houding te begeleiden.

De Ujjayi adem moet lang zijn, en diep resoneren achter in de keel en toch ontspannen aanvoelen. Elke beweging is een in- of uitademing, de statische houding word 5 ademhalingen aangehouden. Door het beheersen van de ademhaling (die de aandacht naar binnen doet keren) komen lichaam en geest tot rust.

Drishti is een punt waar je naar kijkt of op focust. Maar het doel hier is niet ons fysieke kijken naar je Drishti maar om je aandacht te focussen op de details van de oefening, de adem, de bandha’s en de geest.  Het geheel resulteert in een verbeterde circulatie, een licht en sterk lichaam, en een rustige, vrije geest.

Bandha’s /energie locks

Bandha betekent afsluiten, dicht doen, stoppen. Bij de uitvoering van een Bandha, wordt op gecontroleerde wijze de energiestroom naar een bepaald gebied in het lichaam geblokkeerd. Daarom stroomt de energie bij het loslaten van de Bandha sterker en met een hogere druk door het lichaam.

MULA BANDHA – Afsluiting van de Anus (energie naar beneden)

UDDIYANA BANDHA – Intrekken van het Middenrif (energie naar boven)

JALANDHARA BANDHA – Afsluiting met de Kin

Ashtanga betekent de acht ledematen of het achtvoudige pad:

1.Yama (morele code – zelfbeheersing)-altijd!
● Ahimsa – geweldloosheid 
  ● Satya – waarheid                   
 ● Asteya – niet stelen              
                           ● Brahmacharya – gepast seksueel gedrag
                   ● Aparighara – geen hebzucht hebben

 • 2.Niyama (zuivering en leer) -dagelijks!
                           ●Saucha – netheid van lichaam en geest     
  ●Santosha – teveredenheid     
  ●Tapas – dicipline                       
  ● Svadhyaya – zelfstudie           
                                                                             ● Ishvara Pranidhana – overgave en acceptatie zonder verwachting     

3.Asana (integratie van lichaam en geest door fysieke activiteit)

4.Pranayama (beheersing van de ademhaling)

5.Pratyahara (beheersing van de zintuigen)

6.Dharana (concentratie)

7.Dhyana (meditatie)

8.Samadhi (contemplatie – de stille staat van gedachteloos bewustzijn)

  Reserveer vandaag nog voor een proefles