In de wintermaanden,wanneer de lucht koeler wordt en de dagen korter, zoeken velen naar manieren om zowel fysieke als mentale warmte en energie op te bouwen. Pranayama, de kunst van de ademhaling, speelt een cruciale rol in dit proces. Een effectieve ademhalingstechniek om warmte te genereren, is de Kapalbhati, ook bekend als de ‘vuurademhaling’. Door korte, krachtige uitademingen vanuit de onderbuik te combineren met passieve inademingen, ontstaat al snel een opbouw van warmte in het lichaam. Deze techniek reinigt ook de longen en verbetert de bloedcirculatie.
Een andere nuttige pranayama is de Bhastrika, of ‘blaasbalgademhaling’. Hierbij haal je diep adem door zowel je neus als mond en adem je krachtig uit, waarbij je het middenrif actief gebruikt. Deze ademhaling activeert de zonnevlecht, het centrum van innerlijke kracht en warmte.
Deze ademhalingstechnieken bevorderen niet alleen fysieke warmte maar versterken ook mentale helderheid en focus. Bewust ademen kan de energieniveaus verhogen en de geest alert houden tijdens de wintermaanden.

Hoewel kapalbhati en bhastrika heel erg op elkaar lijken is er een belangrijk verschil tussen bhastrika en kapalbhati ademhaling:
Bhastrika heeft een actieve in- en uitademing, bij kapalbhati is alleen de uitademing actief en laat je de inademing vanzelf komen.

Advies: Het is aan te raden eerst kapalbathi te beheersen voordat je bastrika gaat oefenen.